4 vilde teknologier som kun bliver vildere

Den teknologiske udvikling bliver ved med at præsentere os for ting, som vi tidligere kun har set i sci-fi film. Vi har samlet fire teknologier, som kun bliver vildere i fremtiden.

Det ser ud som om mennesket og teknologien er to gode samarbejdspartnere. I hvert fald bliver iværksættere, ingeniører og opfindere ved med at overraske med vilde teknologier, som gør hverdagen bedre og lettere. I denne artikel har vi samlet fire teknologier som allerede findes, og som udvikler sig med raketfart.

1. Supercomputere i lommen

Mange af os bærer allerede rundt på en supercomputer i lommen. Mange mennesker har nemlig en smartphone. En smartphone er en stærkt teknologi, som hele tiden udvikler sig mod at blive stærkere. En iPhone 6 har omkring 2 milliarder transistorer, ca. 625 gange flere transistorer end en Intel Pentium-computer fra 1995. Dagens smartphones er, hvad der plejede at blive betragtet som supercomputere. Og i dag er det ikke kun nogle få personer, som har en smartphone. Faktisk mener man, at 80 procent af klodens voksne befolkning vil have en smartphone, som er forbundet til internettet i år 2020.

Smartphones med internetforbindelse har givet almindelige mennesker muligheder og evner, som for kort tid siden kun var tilgængeligt for en lille elite. Den græskamerikanske iværksætter og ingeniør Peter Diamandis, siger sådan her om smartphones udvikling:

"En masai-kriger med en mobiltelefon midten af Kenya har lige nu bedre mobilforbindelse end præsidenten havde for 25 år siden. Hvis han har en smartphone og bruger Google, har han adgang til flere oplysninger end USA’s præsident havde for blot 15 år siden”, siger Peter Diamandis.

2. Online uddannelse af højeste kvalitet

Fremtidens arbejdsmarked kommer til at kræve personer som er alsidige, omstillingsparate og fleksible i deres viden. Når det kommer til uddannelse af fremtidens arbejdskraft, så er online uddannelse et af nøgleordene.

I dag kan alle med en smartphone studere næsten hvilket som helst emne online. Gennem internettet er der nem adgang til uddannelsesmateriale, og ofte er materiale gratis. Desuden er det uddannelsesmateriale man kan finde på nettet af stigende høj kvalitet.

Hvis du før i tiden skulle have fingrene i et leksikon eller en encyklopædi, skulle du ofte punge ud og betale svimlende summer. For ikke at tale om, at skulle bære rundt på store, tunge og klodsede kæmpebøger. Nu har alle med en smartphone øjeblikkelig og gratis adgang til Wikipedia.

Hvis man går på opdagelse på YouTube, finder man hurtigt ud af, at der findes uanede mængder viden og information. Millioner af timer med gratis forelæsninger og foredrag fra nogen af verdens bedste professorer og universiteter.

Kvaliteten af online uddannelse bliver bedre hele tiden. De sidste 15 år har det amerikanske universitet MIT optaget foredrag og samlet materialer, der dækker over 2000 kurser. MIT anses af mange for at være blandt verdens bedste tekniske universiteter.

Som måske det største forskningsuniversitet i verden har MIT altid været et skridt foran, når det kommer til moderne udvikling. I løbet af det næste årti forventer mange andre universiteter at følge MITs eksempel.

3. Fødevareproduktion som er sundere for kloden

Jorden løber langsomt tør for agerjord og rent drikkevand. Dette skyldes dels, at vores metoder til at producerer fødevarer er utroligt ineffektive. For eksempel koster det mere end 6.800 liter vand at producere 500 gram oksekød.

Heldigvis udvikles en række nye teknologier til forbedring af vores fødevareproduktion. For eksempel udvikler iværksættere nye fødevarer, som er lækre og nærende erstatninger til traditionelle fødevarer. Disse erstatninger er langt mere miljøvenlige.

Iværksættervirksomheden Impossible Foods har opfundet kødprodukter, der ser ud og smager som rigtig kød, men faktisk er lavet af planter.

Ifølge Impossible Foods’ egen hjemmeside bruger deres bøffer 90 procent mindre jord, 74 procent mindre vand, og udleder 87 procent færre drivhusgasser end traditionelle bøffer. Du kan læse mere om Impossible Foods på deres hjemmeside her: http://www.impossiblefoods.com/

Andre iværksættervirksomheder skaber plantebaserede alternativer til mælk, æg og andre almindelige fødevarer. Nogle af disse nye madprodukter udvikles ved hjælp af genmodifikation. Genmodifikation har ikke altid haft det let, og flere har udtrykt skepsis overfor metoden, og nogle mener direkte, at genmodificeret mad er skadeligt og farligt.

Det kan være svært at danne sig et klart indtryk af, om genmodificering er farligt, eller ufarligt. Men ifølge en amerikansk undersøgelse fra 2015 mener 88% af adspurgte forskere, at genetisk modificerede fødevarer er sikre. Læse mere om undersøgelsen her:

https://geneticliteracyproject.org/2015/01/29/pewaaas-study-scientific-consensus-on-gmo-safety-stronger-than-for-global-warming/

En anden spændende udvikling inden for fødevareproduktion er automatiseret indendørs landbrug. På grund af fremskridt inden for solenergi, sensorer, belysning, robotteknologi og kunstig intelligens er indendørs gårde blevet levedygtige alternativer til de traditionelle udendørs gårde.

Og det ser ud til, at der god grundt til at være optimistisk omkring automatiserede indendørs gårde. I forhold til traditionelle gårde bruger automatiserede indendørs gårde ca. 10 gange mindre vand og jord. Afgrøderne kan høstes mange gange om året, afgrøder afhænger ikke af udendørs klima, og det er ikke nødvendigt at bruge pesticider.

4. Computermedicin

Indtil for nylig har computere kun kigge på fra sidelinjen, når det kommer til medicin. Computere har primært været brugt til forskning og registrering af resultater inden for medicin.

I dag ser billedet anderledes ud. Kombinationen af ​​computere og medicin fører nemlig til en række gennembrud.

For eksempel var det for blot femten år siden enormt dyrt at kortlægge menneskers arvemasse. Den teknologiske udvikling har fået de omkostningerne til at falde, og de fortsætter med at falde. Inden for en nær fremtid vil kortlægning af arvemasse være en rutinemæssig del af lægevidenskaben.

Kortlægning af arvemasse kan for eksempel bruges til at lede efter tidlige tegn på kræft, eller være med til at bestemme det bedste behandlingsforløb, for en syg person.

Et andet område, hvor computere og medicin har slået pjalterne sammen er proteser.

Snart har vi teknologien til at kunne kontrollere protetiske lemmer med bare vores tanker. Lyder det langt ude? På det amerikanske universitet University of California har man foretaget et forsøg sammen med en mand, som er lam i begge ben. Adam Fritz, som manden hedder, gik flere skridt ved hjælp af proteser, som han styrede med hjernen. Læs om forsøget og en video af forsøget lige her: https://news.uci.edu/2015/10/12/to-walk-again/